Ons verhaal: familie Van der Zee

Bakkers sinds 1817

Groot geworden
door klein te blijven

Terug in de tijd

Ons verhaal begint rond 1817 en loopt door tot vandaag de dag. Al zeven generaties lang bakken wij uw brood. De volumes zijn tegenwoordig weliswaar een stuk hoger, maar de passie voor het brood zijn we nooit uit het oog verloren. Met aandacht voor mens, omgeving en samenleving proberen wij iedere dag het beste uit ons brood te halen. Net zoals de vorige generaties het ook al deden.

Warns oude huis

1817

Ons verhaal start in 1817 met Theunis Lolkes van der Zee. Hij was ‘meesterbakker’ in Warns en voorzag het dorp van dagelijks brood. In 1832 verhuisde hij met de bakkerij naar Koudum.

Teunis Lolkes van der Zee

1840

De zoon van Theunis Lolkes was ook werkzaam in de bakkerij. Zijn naam: Lolke Teunis van der Zee. Hij nam de bakkerij rond 1840 over van zijn vader en breidde de bakkerij in Koudum gestaag uit. Aan het einde van de eeuw kwam de volgende generatie in beeld: Theunis van der Zee.

Atze en Teunis van der Zee

1908

Theunis leerde het vakmanschap van zijn vader, waarna diezelfde Theunis er in 1908 hoogstpersoonlijk voor zorgde dat de bakkerij verhuisde naar de Lytse Buorren in Garyp. Sindsdien is Bakkerij van der Zee onlosmakelijk verbonden met Garyp.

Atze van der Zee

1920

Het is Atze van der Zee die ons verhaal voortzet en van 1920 tot 1958 eigenaar is van de kleine dorpsbakkerij. Atze ziet in die tijd veel veranderen. Alleen het transport verandert al enorm: eerst met de transportfiets, daarna met de bakfiets, vervolgens met de transportbrommer en daarna met auto’s en vrachtwagens. De zeer vooruitstrevende Atze van der Zee ging echter moeiteloos met de tijd mee en zorgde ervoor dat zijn bakkerij bleef meegroeien met de technische ontwikkelingen.

Ons verhaal: 1958

1958

Dan neemt Jan van der Zee de bakkerij over van vader Atze. Hij ziet dat alléén het dorp Garyp niet voldoende bestaansrecht geeft op langere termijn. Hij gaat naast de winkelverkoop en bezorgwijken leveren aan ‘koude’ bakkers. Dit zijn bakkers die zelf niet meer hun brood willen/kunnen bakken omdat het teveel inspanning en tijd vraagt. Daarnaast gaat hij leveren aan kruidenierswinkels, die nu ook brood en andere verswaren mogen verkopen. De supermarkt is ontstaan.

Ons verhaal: 1976

1976

In 1976 ziet Jan een langgekoesterde wens in vervulling gaan: nieuwbouw. De locatie op de Lytse Buorren wordt te klein voor de groeiende productie. Samen met de broers Theun en Lolke van der Zee verhuist men de gehele bakkerij naar de Greate Buorren. Tot op de dag van vandaag is Bakkerij van der Zee daar gehuisvest.

Ons verhaal: 1990

1990

In 1990 namen de broers Atze en Oege van der Zee de zaak over. Rond de millenniumwisseling breidde de bakkerij zich verder uit om de landelijke vraag aan te kunnen. Onder de leiding van Atze en Oege van der Zee groeide Bakkerij van der Zee verder uit tot grote moderne broodbakkerij waar ambachtelijkheid nog steeds hoog in het vaandel staat.

Bakkerij Saarberg

1998

In 1998 is Bakkerij Saarberg uit Leeuwarden overgenomen en later geïntegreerd in Bakkerij van der Zee. Op deze manier wilden we inspelen op de ‘out-of-home’- markt. Bakkerij Saarberg is gespecialiseerd in het bakken van hoogwaardig kleinbrood, dat diepgevroren wordt aangeboden. Later zijn ook de bake-off grootbroden toegevoegd aan het assortiment.

twee generaties Van der Zee's

Nu

In 2019 kwam Jan Jacob van der Zee in dienst bij vader Atze en oom Oege. Hij wordt momenteel opgeleid om straks de zevende generatie Van der Zee’s te vertegenwoordigen. Met name op het gebied van mens en omgeving liggen er de komende jaren genoeg uitdagingen.

duurzaamheid, vruchtenbrood op koelbaan

Duurzaam ondernemen

Ons verhaal bestaat niet alleen uit historie. Het is net zo belangrijk om vooruit te kijken. Als familiebedrijf hechten we namelijk veel waarde aan continuïteit en duurzaamheid. Bij elke nieuwe investering kijken we of we het beter, slimmer en duurzamer kunnen aanpakken. Zo hopen we nog vele generaties uw ambachtelijke broodproducten te kunnen bakken met respect voor mens, omgeving en samenleving.

1

focus op energietransitie

De energietransitie staat hoog op onze agenda. Wij zijn nauw betrokken bij waterstof-projecten om in de toekomst afscheid te kunnen nemen van het fossiele aardgas. In de tussentijd staan we ervoor garant dat 100% van de CO2-emissie van ons gasverbruik wordt gecompenseerd. Daarnaast is onze stroom voor 100% uit wind opgewekt.

2

hybride vrachtwagens

Het liefst willen we volledig elektrisch rijden, maar door de netcongestie is dit (nog) niet mogelijk. Daarom rijden we momenteel met twee hybride vrachtwagens op de Nederlandse wegen. Deze vrachtwagens zijn zo’n 20% zuiniger en hebben mede daardoor een lagere uitstoot.

3

aandacht voor Circulariteit

Al het brood dat niet wordt verkocht, komt bij ons terug. Samen met de productieresten wordt dit vermalen tot veevoer. Op deze manier proberen we niks verloren te laten gaan. Daarnaast leveren we regelmatig overproductie aan voedselbanken in de regio.

4

Energiebesparende maatregelen

Bij de aanschaf van onze nieuwe compressoren is warmteterugwinning toegepast. Daarnaast hebben we alle verlichting vervangen door 50% zuinigere LED verlichting, die het verbruik aanpast aan de hoeveelheid invallend daglicht. Ook maken we veelvuldig gebruik van frequentieregelaren die de energiepieken afvlakken.

met moderne ambacht, bake-off brood

Met moderne ambacht

Met ons brede assortiment is er altijd wel iets wat voldoet aan uw wensen. Daarbij kunnen we door onze platte organisatie snel inspelen op uw vragen, maar ook op de veranderingen in de markt. Voeg daarbij onze nuchtere Friese mentaliteit en u weet wat u aan ons heeft.

werken bij bakkerij van der zee

Werken bij Bakkerij van der Zee

Bij Bakkerij van der Zee vinden we korte lijntjes, een informele werksfeer, persoonlijk contact en een no-nonsense mentaliteit erg belangrijk. Hierdoor zien we een sterke mate van betrokkenheid bij onze collega’s. Dit is de kracht van ons familiebedrijf. Kom ons team versterken en word onderdeel van ons verhaal!